Kuchnia francuska: Przepisy na quiche i crème brûlée
Wyroby ceramiczne mają dużo zalet. Są twarde, odporne na urazy, odporne na ścieranie, ogniotrwałe, odporne na przedsięwzięcie czynników chemicznych o atrybutach trujących, lub drażniących. Ze względu na powyższe cechy ceramika ma szerokie wykorzystanie w budownictwie, oraz produkuje się z niej sprzęty sanitarne takie jak ANCHOR, czy umywalka łazienkowa. Produkty ceramiczne wykorzystywane do budowania to przede wszystkim: cegły, pustaki, dachówki, kształtki, rurki, płytki, terakota, detale kotwiące. Każde z nich ma inny rodzaj czerepu. Ceramika o czerepie chropawym to po największej części pustaki (ścienne z ceramiki poryzowanej, stropowe, do przewodów kominowych i inne) dachówki (płaskie, esówki, klasztorne, wyjątkowe, zakładkowo tłoczone, zakładkowo pasmowe) i cegły: sztampowe, dziurawki, licówki, kratówki, sitówki, szczelinowe, kominówki, klinkierówki. Ze względu na stopień spalania wyróżniamy cegły: niedopałki, kopciałki, wiśniówki, zendrówki. Do ceramiki o zwartej skorupie kategoryzuje się płytki (kamionkowe, gresowe, klinkierowe), terakotę oraz inne.
1. Kliknij
2. Kliknij tutaj
Kuchnia japońska: Przepisy na ramen i tempura